Dekorativne tkanine i dizajn interijera
24/05/2011
Savjeti za uređenje tinejdžerskih soba
31/05/2011
Prikaži sve

Uskladite dizajn s pravilima prirode – Stapatyaveda

Bilo da se radilo o privatnom životu, poslu ili načisto o uređenju interijera čovjekov cilj je uvijek  isti: postići sklad sa samim sobom kako bi bili sretni i zadovoljni.  Sukladno tome , razvila se i znanost o gradnji u skladu sa prirodnim zakonima i univerzalnim principima geometrije i simetrije.

Tome se posvetila i stapatyaveda, koja zajedno s još nekim staroindijskim zapisima čini Vastu – sustav u kojem je obrađena znanost o gradnji u skladu s prirodnim zakonima i univerzalnim principima geometrije i simetrije. Dom koji slijedi ove primjere prepoznat ćete po usklađenosti objekata, odnosno objekti su pravilno postavljeni prema stranama svijeta, pazi se na proporcije i raspored prostorija. Vidljiv je sklad između čovjekova ritma i sunčevih ciklusa i drugih energija, pored naravno estetske i funkcionalne uloge arhitekture.

O čemu se tu radi i što nam to govori?

Prema mišljenjima naših dizajnera, odgovor je vrlo jednostavan. Radi se o tome da trebamo postići sklad sa samim sobom. Između ostalih faktora i utjecaja na naš život vrlo bitnu ulogu ima prostor u kojem živimo i radimo. Jer kao što kažu „Ono si što jedeš“ mi možemo reći „Ono si gdje živiš“. Mračni i vlažni prostori utjecat će negativno na vas i vašu energiju, dok će vas svjetlost i sunce potaknuti na stvaranje. Kako bismo sebe ostvarili potrebno je biti u skladu s prirodom i poštovati njena pravila, pogotovo pri uređenju prostora.  To znači da bi se dobro osjećali u svom prostoru/domu poželjno je da je prostor uređen u skladu s prirodom. Zapravo je i to jedan od različitih načina da dopremo do sebe i ostvarimo se.

Neki ljudi imaju urođen nepogrešiv „dar“ ili unutarnji glas i znaju točno što je najbolje za njih prilikom uređenja.  I dok jedni jednostavno imaju nepogrešiv osjećaj za uređenje vlastitog prostora, odnosno znaju što je to dobro za njihov interijer, u čemu i kako dišu najbolje  drugi se u prostoru ne snalaze baš najbolje. Ali istini za volju ovi prvi se najčešće i bave dizajnom interijera, ne samo za svoj gušt, nego i za druge pomažući im uljepšati životni prostor i uskladiti ga s prirodom, kako bi u svom prostoru ostvarili sebe.