namjestaj-od-pu-pjene2
Modularni namještaj Zara od poliuretanske pjene
28/01/2011
kuhinja-2
Izrada kuhinje po Vašoj mjeri
03/02/2011
Prikaži sve

Kućni ljubimci – izazov za uređenje interijera

kucni-ljubimci-2

Život u gradu obično podrazumijeva življenje u stanu. No želja da budemo bliže prirodi nije nestala. U svakom stanu naći će se mjesta za poneku biljku i zeleni kutak. Mnogi će se odlučiti i na suživot s kućnim ljubimcima. U svakom slučaju, čeka vas obveza više. No to je sitnica prema sreći koju vam ljubimci mogu pružiti. Odlučite li se na takav korak, morate biti svjesni da su oni živa bića i da ih morate tretirati kao ravnopravne sustanare. Ovisno o tome koja će vam životinja praviti društvo, mačka, pas, hrčak ili zlatna ribica, ovisit će i vaši koraci u prilagođavanju (do sada) vašega životnog prostora novome stanaru.

Pas. Bio on mali ili veliki mora imati svoje mjesto na kojemu će se odmarati nakon igre i šetnje. Najbolje bi bilo, savjetuju stručnjaci, pustiti životinju da sama odredi mjesto spavanja (pod uvjetom da to nije vaš krevet, ako ne želite suprotno). Naime psi izbjegavaju boraviti na mjestima sa štetnim zračenjima, a mačke će, naprotiv, baš izabrati takvo mjesto za odmor. Nakon što ste to učinili, valja se pobrinuti za dovoljno veliku košaru u kojoj će vašem ljubimcu biti ugodno. Ali ne preveliku. Ako se pas može okrenuti u košari-to je ona prava.  E tu na red dolaze vaše ideje. Odaberite dekorativnu tkaninu u koju ćete presvući jastuk u košari. Pobrinite se da to bude prirodan materijal (pamuk, lan) koji se lako pere, kako bi izbjegli alergijske reakcije. Odaberite odvojene posudice za hranu i vodu i to je za prvu ruku dovoljno da uredite kutak vašem kućnom ljubimcu. No on će unatoč vašem trudu i dalje radije birati spavanje na trosjedu ili fotelji nego u svojoj košari. Taj dio probleme riješiti ćete prekrivanjem tih dijelova namještaja tkaninom koja se lako pere i s koje se lako skidaju dlake.

Što se tiče podova, najbolje ih je ostaviti nepokrivene. U suprotnom tepisi moraju biti od prirodnih materijala. I da, kupite si dobar usisavač.

S mačkama vrijede ista pravila, ali još valja voditi računa o njihovoj potrebi oštrenja pandži. To znači da će vaš namještaj više biti na udaru. Iako slove za mirne i uredne životinje, često im se kada borave same u stanu, zna dogoditi „žuta minuta“. Tomu se može doskočiti sklanjanjem tegli s cvijećem iz njihovog kruga skakutanja te namještajem koji ćete presvući u lako zamjenjive i otporne tkanine. Primjerice, kožna garnitura, loš je izbor kad imate mačku, jer bi se mogla naći na udaru njezinih pandžica. Budući da se vole penjati i skakati, postoje već gotovi elementi koji samostalno stoje u prostoru, a omogućavaju macama dobru zabavu. I dobro grebanje. Vaš kućni ljubimac imat će tako veću slobodu. WC s pijeskom za mace, također je jedan od obaveznih elemenata. Najvažnije je da se lako čisti idezinficira pa shodno tomu, odaberite materijal od kojega će biti napravljen i vodite računa o tomu da se uklopi u stil uređenja.

Najmanje zahtijevne su zlatne ribice. Veličinom i smještanjem akvarija u interijer, postaviti ćete važan element dekoracije. On može biti samostalan ili može biti integriran u dio pokućstva. Često će poslužiti i kao pregrada dvaju prostora.

Posebnost akvarija je rasvjeta koja će dati novu dimenziju u uređenju interijera vašega stana. Ona prvenstveno mora biti prilagođena vrsti ribica koje će nastaniti akvarij, jer o njoj ovisi uspješan uzgoj i rast biljaka. Oko toga se svakako posavjetujte sa stručnjakom.

Za kojega god se kućnog ljubimca odlučili budite sigurni da će vaš životni prostor dobiti jednu novu dimenziju razigranosti i topline.