Dječje sobe – kakvu sobu djeca žele
28/01/2011
Modularni namještaj Zara od poliuretanske pjene
28/01/2011
Prikaži sve

Decoupage by Amaradi

Amaradi je kuća koja ima već prepoznatljiv asortiman uporabnih predmeta ukrašenih decoupage tehnikom, a od sada ih možete kupiti i u našem izložbeno prodajnom salonu!

Decoupage je veoma stara, ali popularna tehnika ukrašavanja upotrebnih i ukrasnih predmeta upotrebom salveta, decoupage papira, akrilnih boja, tehnikom raspucavanja površine, pozlaćivanja i lakiranja.

Razvila se u 18. stoljeću u Velikoj Britaniji i od tada se proširila po cijelom svijetu, omogućavajući ljudima da izraze svoju kreativnost i maštu. Pogledajte kako to izgleda u Amaradi kući poklona!
Decoupage tehnika je ranije bila izuzetno komplicirana za izvedbu, međutim, sa proizvodnjom ljepila na bazi vode specijalno za decoupage, sama tehnika je približena svim pojedincima koji se žele kreativno izraziti.

Cijela tajna je u tome da pronađete salvete sa zanimljivim motivima pa ćete ubrzo imati cijelu kolekciju dekorativnih salveta koje možete upotrijebiti pri ukrašavanju predmeta od različitih materijala kao što su papir, staklo, keramika, tekstil, plastika…

Postupak je zaista krajnje jednostavan, a na vama je da se dalje poigrate i dopustite mašti da upravlja vašim rukama. Od starih, odbačenih predmeta kao čarolijom dobit ćete nove, prekrasne, unikatne stvari koje možete sačuvati ili pokloniti u raznim prilikama.

Tehnika shabby chic

Ova tehnika omogućuje da predmeti izgledaju staro i pohabano… može se kombinirati sa decoupage tehnikom, i ne mora.

Shabby je u biti najjednostavnija tehnika koja se koristi u decoupageu.

Shabby chic – step by step

Predmet se oboji tamnom bojom (ovisi kakva će biti druga svijetla boja tako da sve zajedno odgovara izabranom motivu)
Na osušenu boju se nanosi vosak (komadom bijele svijeće pređe se preko cijelog predmeta kao da se boji).
Na taj sloj voska se farba nekom svijetlom bojom. Kad se boja dobro osuši finim brusnim papirom se prebrusi predmet, više po stranicama tj. bridovima, da se dobije taj pohabani starinski look. Na tako pripremljen predmet stavimo izrezani motiv sa salvete i pređemo sa ljepilom za salvetnu tehniku.

To je osnovni shabby koji možete dalje po vlastitim željama dorađivati…

Decoupage na tekstilu

Decoupage tehnika na tekstilnim podlogama se u osnovi ne razlikuje od tehnike na drugim medijima. Za rad na tekstilu je potrebno nabaviti salvetno ljepilo koje je isključivo za tu namjenu.

Kad se izabere motiv, izreže, potrebno je nasloniti ga na tekstilnu podlogu i ocrtati konture na tekstilu. Unutar kontura motiva se nanosi ljepilo, jer se može desiti da ostaci ljepila oko motiva prilikom pranja posive.

Važno je između dva sloja dekorativne tkanine staviti karton ili papir za pečenje, kako se isti ne bi zalijepili međusobno.

Na kraju, kad se ljepilo osuši potrebno je sve zajedno prepeglati.

Raspucavanje

Postoje dva načina raspucavanja.

Raspucavanje sa classic lakom za raspucavanje

Predmet obojite u veoma tamnu boju i ostavite da se osuši. Nakon toga se nanosi classic lak za raspucavanje i nakon što se i on osuši, na lak se nanosi svijetla boja. Svijetla boja će se raspucati i nastat će pukotine u kojim se vidi donja tamna boja.

Isto se može uraditi i obratno, znači podloga veoma svijetla, lak i nakon toga tamna boja.

Raspucavanje sa dvokomponentnim lakom za raspucavanje

Kao što mu i ime kaže, postoje dvije komponente laka (step 1 i step 2) i uvijek se moraju koristiti obje.

Nakon što završite s nanošenjem boje i decoupage papira ili salvete na suhu podlogu nanesite 1. fazu (step1) ovog laka. Lak je bijele boje i prekrit će površinu, ali nakon sušenja postaje proziran. Faza 1 ne more biti nanesena u debelom sloju ali mora biti nanesena svuda.

Nakon što se faza 1 osuši, nanesite obilnu količinu 2. faze (step 2) laka za raspucavanje suhim i plosnatim kistom. Nakon sušenja pojavit će se pukotine.

Da bi naglasili pukotine utrljajte u njih uljanu boju ili Porporina prah. Uljana boja se utrljava pamučnom krpicom, i to tako da najprije nanesemo sloj uljane boje i tada ju poliramo dok boja ne ostane samo u pukotinama. Nakon sušenja lak je skoro potpuno mat pa ako želite možete ga premazati sjajnim lakom (ne na bazi vode) za veći sjaj.