varazdin_dut_kuhinja2
Dizajnirati interijer stana, uređenje doma
10/04/2012
Negorive blackout tkanine
20/04/2012
Prikaži sve

Proljetno uređenje doma

proljetno_uredjenje doma 1

Proljeće već kuca na vrata, poziva nas da se trgnemo iz zimske pospanosti i krenemo u nove izazove. Priroda se obnavlja, dani su sve duži i topliji, osjećamo kako novi život raste i buja svuda oko nas. Sunce i mirisi proljeća pozitivno utječu na raspoloženje i potiču nas da budemo aktivni, dinamični i puni elana – pravo je vrijeme da usmjerimo tek probuđenu energiju i kreativnost na uređenje svog stana.

Evo nekoliko prijedloga kako unijeti dašak proljeća u intimu svog doma:

•Kako ne bi prekasno postali svjesni raspona između želja i mogućnosti, napravite plan koji odgovara vašem kućnom budžetu ‐ svatko može učiniti neku sitnicu, a već mala promjena u domu se višestruko isplati jer unosi mnogo radosti i svježine u svakodnevicu.

•Tradicionalno proljetno čišćenje najbolji je početak. Da bi bilo mjesta za novo, ponekad je nužno odbaciti staro – riješite se suvišnih stvari, pa i komada namještaja koji nemaju adekvatnu funkciju i zagušuju prostor ‐ rasterećenje i lakoća koju ćete tada osjetiti bit će pravi poticaj za daljnje korake u preuređenju.

•Osvježite zidove ili barem jedan zid u stanu novom bojom. Ličenje zahtjeva više truda, ali manje novca i jedan je od najpovoljnijih i najefektnijih interijerskih zahvata. Proljeće karakteriziraju pastelne boje ‐ nježne nijanse zelene, ljubičaste, ružičaste ili žute vrlo su ugodne u prostoru i pozitivno utječu na raspoloženje. Intenzivniju boju najbolje je upotrijebiti kada želite naglasiti pojedini zid, a dojmljiv efekt može se postići i postavljanjem tapete, panel tapete ili zidne naljepnice. Biljni i cvjetni motivi koji stiliziraju elemente iz prirode tipični su za ovo godišnje doba. Krupni, tamniji uzorci vizualno smanjuju velike prostorije, a sitniji i svjetliji prikladni su kod manjih prostorija. Ako ste kreativni i uživate u izradi dekoracija, možete spojiti zabavno s korisnim i sami napraviti šablonu s omiljenim uzorkom, pa zadiviti prijatelje sasvim originalnim ukrasom na zidu.

•Osvježite prozore, dobro prozračite stan i nakon napornog posla nagradite se kupnjom novih zavjesa. Osvjetljenje ima važnu ulogu u uređenju doma, intenzitet sunčevog svjetla mijenja se kroz godišnja doba, a znatno utječe i na raspoloženje ukućana. Zavjese nemaju samo estetsku ulogu već reguliraju prolazak i boju dnevnog svjetla, zato je pravilan odabir zavjesa itekako bitan. Nakon tamnih zimskih tonova, proljeće sugerira svjetlije, prozračne nijanse, možda baš s floralnim motivima ili stiliziranim uzorkom koji odgovara vašem ukusu. Nikako se ne preporuča kombinirati geometrijske i organske uzorke, zato pazite da dekor bude u skladu s tapetama i ostalim tkaninama u istoj prostoriji.

•Ugodnu i lijepu promjenu svakako će unijeti tapeciranje starih naslonjača i garnitura za sjedenje. Prozračnost i lakoća proljetnih motiva neka bude inspiracija za odabir tkanina i boja. Ne oklijevajte zatražiti savjet stručnjaka kako bi pravilnim odabirom materijala i uzoraka postigli idealan spoj funkcionalnosti i estetike.

•Ako vam kriza ne dopušta kupovinu novog namještaja, stari oštećeni ormar i komoda mogu se za sat‐dva preobraziti u atraktivne komade pokućstva –jednostavno ih premažite nekom veselom bojom ili bezvremenskom bijelom, poigrajte se šablonom ostavljajući otisak u prirodnoj boji materijala (pazite da ne pretjerate u odnosu na zidove), ili pojedinu obojanu frontu istaknite naljepnicom.

•Promijenite raspored namještaja i pokušajte na još bolji način iskoristiti prostor. Uvijek ga možete vratiti na staro mjesto, ali treba pokušati nešto drugačije –monotonija i navike guše kreativnost, zato barem okrenite stol za blagovanje ili krevet na suprotnu stranu i već ćete vidjeti puno novih kombinacija.

•Ne zaboravite na pokoju sitnicu kao što je vaza s tek ubranim cvijećem, svježe voće na stolu, nova posteljina i dekoracije u kupaonici. Male stvari puno znače ako su odabrane s pažnjom i ljubavlju.Dinamika i kretanje karakteristični su za proljeće, zato se pokrenite i iskoristite ovo vrijeme najbolje što možete kako bi boravak u stanu učinili što ugodnijim i ljepšim…