Novo ruho starih stolica
14/03/2011
Zašto (ne)volimo crvenu boju?
14/03/2011
Prikaži sve

Kakav madrac – takav san

Kakav krevet, takav san – kaže stara narodna poslovica, no ipak malo tko o tome razmišlja prilikom kupovine kreveta, točnije madraca i jastuka kao važnih komponenata koje utječu na dobar san. Zbog važnosti madraca možemo slobodno reći kakav madrac – takav san!

I ne trebaju nam nikakva istraživanja koja će potvrditi činjenicu da ako loše spavamo, loše funkcioniramo cijeli dan. Stoga je bitno imati dobar krevet odnosno madrac.

Kad kažemo krevet mislimo na okvirnu konstrukciju, sam ležaj odnosno madrac, ali isto tako i na podlogu. Osobito je važno uskladiti okvir s pojedinom podlogom  s obzirom na različitosti i konstrukcije ležaja i podloga. Nemojmo zaboraviti kako na zdrav san važnu ulogu ima i jastuk.

No danas ćemo se posvetiti madracu. Madrac mora imati ergonomsku prilagodljivost, otpornost na deformacije, dugotrajnost, te prozračnost odnosno propusnost vlage i zraka. Jeste li znali da čovjek prilikom spavanja  ispušta od pola litre do litru i pol tjelesne tekućine tj. znoja? Osim nabrojanih karakteristika, osnovna preporuka je da madrac bude od 20 do 25 centimetara viši od kupca. Također,  svakoj osobi preporučuje se kupnja vlastitog madraca.  Iz tog razloga, veliki madraci za bračne krevete nisu preporučljivi. Kupnja jednog velikog madraca je prihvatljiva kada obje osobe imaju podjednake zahtjeve, ali s napomenom kako bi različite osobe trebale kupiti različite madrace koji odgovaraju njihovoj građi tijela i zahtjevima.

Prije kupnje odradite probno ležanje, jer  osjećaj udobnosti je individualna stvar. Važno je da prilikom ležanja osjetimo propadanje dijelova tijela gdje smo najteži. Stoga, ne postoji univerzalno dobar madrac.

U upotrebu se sve više uvode madraci od PU pjene (poliuretanske pjene) koja je lagana, prozračna, fleksibilna i higijenska. To je materijal koji se može naručiti u više debljina i tvrdoća, pogodan je za osobe sklone alergijama, zdrav je za kralježnicu te dugo zadržava prvobitni oblik. Kupac sam odabire gustoću tj. tvrdoću madraca pogodnu za njega i njegovom tijelu kako bi imao što udobniji san.

Svaka naša navika utječe na san i naše zdravlje. Dokazi pokazuju kako je prevencija najvažnija i najbolji lijek. Stoga ne zaboravite obratiti pažnju kakav madrac kupujete. Također, važno je napomenuti kako cijena u kupnji madraca nije važna jer ni najskuplji krevetni sustav ne jamči Vam dobar san. Ni u kojem slučaju ne smijete sve gledati kroz cijenu, jer iza krilatica koje se često koriste krije se samo dobra reklama.

DUT nudi veliki izbor madraca. Na raspolaganju Vam stojimo kao stručna pomoć koja će vam pomoći pri odabiru najboljeg madraca.