Swarovski kristali
31/05/2011
Zlatni rez i dizajn interijera
10/06/2011
Prikaži sve

Kako urediti blagovaonicu?

Blagovaonica je, uz spavaću sobu, jedna od prostorija gdje ukućani provode možda i najviše vremena. Lijep je osjećaj doći, sjesti i pojesti ono što su drugi već pripremili. Pogotovo kad su u pitanju neka obiteljska slavlja i blagdani, želimo da naša blagovaonica blista.

Prilikom dizajniranja i uređenja trebamo ponajprije obratiti pažnju na izbor stolova. Veličina stola ovisit će o veličini prostora, ali i broju vaših ukućana, kao veličini kuhinje, odnosno dnevnog boravka.  Različiti oblici pravokutni, kvadratni,okrugli ili ovalni, kao stol na izvlačenje, rasklopni stol  postoje kako bi svatko prilagodio stol svojim potrebama. Okrugli i ovalni stolovi nude slobodu kretanja i veliku fleksibilnost u pogledu broja osoba, čak i bez izvlačenja stola.

U veće prostorije preporučuju se veći, bogatiji stolovi koji će ispuniti prostor  dok za manje prostorije morate više kombinirati. I naravno blagovaonica mora biti vezana uz kuhinju. Što je manje prostora između kuhinje i blagovaonice, to će vam biti lakše prilikom posluživanja gostiju.

Veliki stolovi za dvanaest, deset ili osam osoba pogodni su za obitelji s velikim brojem članova ili velikim prostorijama. Prilikom uređenja blagovaonice obratite pažnju na odabir stolica. Osim što trebaju odgovarati stolu i uklapati se, trebaju biti i udobne. Ne želite da tijekom objeda vašim ukućanima ili gostima bude neudobno, čak naprotiv.

U zasebnim blagovaonicama od položaja stola ovisi i položaj lustera ili svjetiljke. Dobro osvjetljenje stola osigurava viseća svjetiljka. Treba biti postavljena tako, da na krajevima mjesta za sjedenje ne dominira blještavilo.  Svakako razmislite o visinski podesivim svjetiljkama ili svjetiljke postavljene na strujnu šinu, koje se daju pomjerati i prilagođavati po potrebi.

Blagovaonicu uvijek nanovo osvježiti novim stolnjacima, nadstolnjacima ili navlakama za stolice. Ili nekim novim cvijećem. Razne kombinacije boja su dopuštene kako bi svaki dan iznova uživali u vašoj blagovaonici.