Prepustite uređenje doma dizajneru interijera
17/05/2011
Adaptacija stana – video
23/05/2011
Prikaži sve

Mara Bratoš – Moj dom iz snova

Mara Bratoš voli prirodu, pa stoga preferira interijere kojima dominira kamen, drvo i puno puno svjetolsti. Ako ju pitamo za boje, odgovara: tople boje, zamljani tonovi, vanilija....

Poznata fotografkinja Mara Bratoš, odvojila je dio svog vremena kako bi s nama podijelila ideju o savršenom domu i stilovima koji voli.

Osim što voli svoj posao te slovi za jednu od najzaposlenijih mladih (i najtalentiranijih) hrvatskih fotografkinja Mara Bratoš je osoba koju veoma veseli i uređenje stana. To nikada ne ‘odrađuje’ i nikada nema u stanu neki namještaj koji je ‘kompromisno rješenje’.

Istaknula je kako je vrlo važno da je skroz zadovoljna jer je stan dio nje i njene svakodnevnice. „Stilsko i vizualno opredjeljenje u stanovima puno govore o njihovim vlasnicima“ podijelila je s nama Mara, a mi s njom u potpunosti slažemo.

„Preferiram klasiku, odnosno neki bezvremenski stil pri uređenju interijera. Volim prirodne materijale kao što su kamen i drvo“, kazala je Mara naglašavajući kako voli kada je interijer topao i sa stilom uređen, što ne znači da mora biti moderan. Također, sviđa joj se i retro stil, kao i kuće iz tridesetih koje suvremenim stilom reinterpretiraju tradicionalni duh.

Kada bi mogla birati dom iz snova odlučila bi se za neku kamenu kuću okruženu zelenilom – u stilu kuća iz prve polovice 20-tog stoljeća.  Unutrašnjost bi imala kamene zidove, podovi bi bili drveni ili kameni…i željela bi velike prozore te puno svjetla u prostorijama. Marin dom iz snova ne bi trebao biti u centru grada, mogao bi biti negdje malo dalje od buke i vreve, a u blizini prirode.
Dok ne dobije takav dom, a mi držimo fige da dobije – zidovi njenog sadašnjeg stana, preciznije u dnevnoj sobi su boje vanilije, dok je na podu drvo. Voli tople boje jer, kako kaže, cijelom domu daju ugođaj topline. Također, voli i zemljane tonove. Njena kuhinja je limun zelene boje koja daje svjetlinu i veselost.

Najdraže prostorije su joj dnevna soba i kuhinja. Na vječito pitanje „zašto“ odgovorila je „Kuhinja mi je iznimno ugodan prostor, volim velike kuhinje i kada se puno toga događa u njima. Druženja uz kuhanje i razni razgovori. Dnevna soba mi je draga zbog smirujućih boja te na mene djeluje jako smirujuće“. Važno je reći da tome doprinosi i to što je uz veliki bež kauč Mara ukomponirala i starinsku kalijevu peć koja divno izgleda, ali i grije u zimskim danima. Što se tiče namještaja voli starinske štednjake na drva, retro frižidere i stolne sekretere iz svih vremenskih razdoblja.

Svoj je stan uredila uz svog tadašnjeg dečka arhitekta koji je potpuno razumio njene želje i stil te kaže kako bez njegove pomoći sigurno ne bi postigla krajnji željeni efekt. „Lijepo je kada, uz nekoga tko je stručan, možeš uređivati prostor i realizirati svoje želje“, zaključila je Mara.