pufko
Prekrivač Pufko
15/03/2011
Uređenje interijera
18/03/2011
Prikaži sve

Šivanje zavjesa po mjeri

dut-zavjesa-2

Poznata je činjenica kako boje utječu na naše raspoloženje, stoga je vrijeme za promjene prostora u kojem boravimo. Sunce se polako budi, probudimo se i mi s njim. Prilagodimo boje našeg doma našem raspoloženju kako bi uvijek bili razigrani i veseli, baš kao i proljeće.

Promjene uvijek pozdravljamo velikim „DA“, i svaka promjena je dobro došla. Jednu od uočljivijih promjena u dom unose boje. One su tu kako bismo se igrali s njima.  Svaka od njih ima svoje značenje i bitna je pri uređenju. Žuta boja stimulira um, a narančasta i crvena donose energiju. No sve tri boje pobuđuju aktivnost, stoga se preporučuje njihovo unošenje u detaljima – kao što su ukrasni elementi manjih dimenzija… Idealne su za zavjese i općenito za tkanine.

Pravililnim odabirom dekorativnih tkanina u prostoru  ćete, uz malo truda, pridonijeti željenom ugođaju. Toplinu treba osjetiti kroz meke tkanine prekrivača, prostirki i zavjesa. Dekorativni štofovi, jednobojni ili s uzorcima, topli i meki na dodir biti će pravi odabir za vaš dom.

Lagane tkanine na bazi lana i pamuka više su namijenjene ljetnom ugođaju, a zimu otoplite s živim bojama prozračnih tkanina, ali teških dekora.

Promjena boje zavjesa, dekora ili sitnih detalja poput stolnjaka ili nadstolnjaka dovoljna je za sve koji žele male promjene velikog utjecaja u svom domu… Ujednačite boje i unesite promjenu u svoj dom.

U navici je da dolaskom proljeća čistimo dom i mijenjamo što je god moguće. Stoga je ovo idealna prilika da unesemo promjene u dom.

Hoće li prozori biti prekriveni ili ostavljeni bez zavjesa, taj izbor prepuštamo vama. U većini naših domova prevladavaju zavjese jer one utječu i količinu svjetlosti koja ulazi u dom. Zato je za  dnevni boravak ili kuhinje dobro birati zavjese od lakših, prozirnijih materijala kako bi imali dovoljno svjetlosti.

Guste, neprozirne zavjese prostor čine tamnim, no imaju prednost u tome što pružaju odličnu toplinsku izolaciju. Zbog svojih karakteristika njihova je primjena poželjna u spavaćim sobama, gdje će dobro sačuvati intimu prostora od znatiželjnih pogleda izvana te ga, po potrebi, zatamnjeti, kako bi se lakše odmorili i odspavali tijekom dana. Ujedno je teške zavjese preporučljivo primijeniti i u velikim prostorijama, odnosno na velikim zidnim ili ostakljenim površinama kao druge zavjese. U kombinaciji s tankim, prozirnim zavjesama, preko kojih se prevuku guste zavjese u prostoru se stvora intimnija atmosfera. Razmaknute guste zavjese u kombinaciji s tankima imaju i dodatan dekorativan učinak, posebno ako su obujmljene dekorativnom trakom ili ukrasnim kopčama.

Tople boje djeluju pozitivno i poticajno za komunikaciju ili tjelesnu aktivnost.  Ako želite unijeti aktivnost u svoj dom preporučujemo crvenu, svijetlo-narančastu, zagasito-žutu i oker. Hladne boje, poput plave, tirkizne ili zelenkastoplave prostor vizualno povećavaju tako što zidovi izgledaju udaljeniji jedan od drugoga. Plava boja vrlo je hladna i proširuje prostor, dok zelena umiruje prostor i čini ga vedrijim. Oker ili tamnosmeđa također djeluju umirujuće, pa iako će mnogi pomisliti kako će prostor učiniti tamnim, ovo su dvije vrlo tople boje i pridonose većoj intimi doma. Osim zavjesa oazu svoga doma upotpunite i prekrivačima u toplim bojama, te navlakama za stolice i dekorativnim jastučićima .

Svaka sitnica može biti bitna i doprinijeti velikoj promjeni u vašem domu, bez velikih financijskih ulaganja.