Kreveti i posteljina
17/06/2011
Himalajska kristalna sol
30/06/2011
Prikaži sve

Lampe i rasvjeta u interijerima – Dut interijeri

Svjetlost bitno utječe na zdravlje ljudi, kako ona sunčeva tako i ona umjetna, pa onda kada kažemo da naša životna i radna učinkovitost i koncentracija ovise o količini i kvaliteti svjetlosti koje obasjava naše svakodnevne aktivnosti nismo puno pogriješili. Zato je prilikom uređenja bitno posvetiti pažnju odabiru lampi i rasvjete.

Lampa ne služi samo kao dekoracija stana (iako su poželjne i u tom obliku) već prije svega omogućava tako potrebnu svjetlost. Pogotovo u stanovima kojima nedostaje prirodne svjetlosti, umjetna svjetlost je bitna.  Bitan je razmještaj lampi ili lustera, ili kombinacija i jednih i drugih. Ponekad je uistinu teško odlučiti koji je pravi kut za koju lampu. Prilikom uređenja blagovaonice, luster se većinom nalazi na sredini iznad stola i to je neko nepisano pravilo.

U prošlosti  je u kuhinjama jedini izvor svjetlosti bio luster na sredini stropa a danas su te mogućnosti uvelike povećane. Postavljanje različitih led dioda  po kuhinji, omogućuje i kombiniranje no i  tu valja znati mjeru! Sve popularnija postaje briga za okoliš, briga za ono što ćemo ostaviti budućim generacijama – zato se preporučuje korištenje štedljivih žarulja (koje jesu financijski skuplje, ali ipak duže traju).

U današnjim ponudama na raspolaganju imamo obične žarulje, plafonjere, lustere, zidne svjetiljke ili halogene svjetiljke (halogenke) o kojima ovisi dotok svjetlosti u našem životnom prostoru, odnosno o njihovom rasporedu. Svaka prostorija ima svoje trikove kako bi što bolje bila osvjetljenja, a odabir rasvjete ovisit će ponajprije o položaju prostorije (istok, zapad, sjever ili jug), veličini prozora (ukratko osvijetljenosti prostorije). Ako trebate brze i stručne savjete, što čekate?! Dut stručnjaci koji već godinama rade na istim problemima riješit će i vaš problem. Za milijardu pitanja, mi imamo milijardu odgovora koji će upotpuniti vaš stan i istaknuti ljepotu vaših lampi uz pravilno korištenje svjetlosti.

Kod lampe je bitan njen oblik koji određuje njen stil. Budite odvažni i kombinirajte „stare“ lampe u modernom ambijentu, ali i obrnuto. Jer u tim i takvim stanovima lampe i dolaze do izražaja, pokazujući svu svoju draž i razloge zašto ih volimo.

Za život po vašoj mjeri

DUT interijeri