krevet_palace_exclusive
Kakav madrac – takav san
14/03/2011
poliuretanska_pjena_fotelja_zara_2
Namještaj za djecu
14/03/2011
Prikaži sve

Zašto (ne)volimo crvenu boju?

crveni_detalj

 

Spomenom crvene boje prvo pomislimo na ljubav, pogotovo tijekom veljače kada je sve „obojeno“ u crveno.
To je vatrena i snažna boja koja dočarava niz proturječnih emocija: od strastvene ljubavi do nasilja i ratovanja. Pomoću crvene boje prikazan je Djed Božićnjak, Amor (rimski bog), ali i vrag. I kao takvu neki je vole, neki je ne vole. No bez obzira koliko snažna boja bila, crvena se na različite načine može uklopiti tijekom uređenja doma i dati mu posebnost koju svi traže. Vjerujte nam na riječ, crvena će uvijek biti zamijećena.

Za crvenu se kaže kako je najtoplija od toplih boja. Istraživanja pokazuju pozitivan učinak crvene boje na raspoloženje, na olakšano disanje i podizanje krvnog tlaka. Ova boja predstavlja moć i veže se za poslovne ljude i crveni tepih za slavne (red carpet). U nekim kulturama, crvena označava čistoću, radost i slavlje. Primjera radi, u Kini se crvena smatra bojom sreće i prosperiteta te se koristi kao mamac za sreću.

 

Crvenu možete koristiti i s drugim bojama, samo pripazite na sklad. Idealna kombinacija je crvena- zelena, iz razloga jer su koplementarne boje same po sebi. Na prvu će se svima učiniti čudno, ali ako zamislite npr. Božić, ta će vam kombinacija biti sasvim uobičajena.

 

Žuta i crvena boja mogu biti jako zgodna kombinacija. Posebno oprezni budite kombinirate li je s ljubičastom kako ne bi pretjerali. Dašak crvene uz sivu izgledat će jako sofisticirano. Naravno, u kombinaciji s bijelom i crnom nikad nećete pogriješiti.

Za sve ljubitelje feng shui nekoliko riječi: Naime, crvena boja ako se koristi ispravno, donijet će željenu feng shui energiju u vaš dom. Crvena boja nosi energiju vatre feng shui element. Vatra je oduvijek bio simbol božanske energije, a može biti i destruktivan i kreativan. Vatra predstavlja energiju sunca i života. Uravnotežen feng shui element vatre u vaš dom će donijeti radost, uzbuđenje i jaku seksualnu želju.

U feng shui uređivanju crvena uvijek označava bogatstvo i luksuz. Ako se koristi previše može donijeti nemir i ljutnju. Feng shui dizajneri crvenu boju u dekor unose pomoću detalja i pribora, dok izbjegavaju crveni namještaj ili bojanje zida. S najviše umjerenosti crvenu koriste u dječjim sobama, dok su slobodniji prilikom uređenja dnevnih boravaka, blagovaonice i kuhinje.